"Умовляв екіпаж здатися": пілот Мі-8 розповів про фінал історії з переданим Україні вертольотом

Читать на русском
Автор
1493
Максим Кузьмінов розповів деталі операції
Максим Кузьмінов розповів деталі операції. Фото Колаж "Телеграфу"

Пілот уже розглядає можливість приєднатися до української авіації

Пілот із росії Максим Кузьмінов, який переправив в Україну вертоліт Мі-8, на фінальній стадії операції вмовляв членів екіпажу здатися українській стороні. Однак вони своєю чергою злякалися і повелися агресивно.

Після приземлення екіпаж вибіг із вертольота у бік кордону. Подальша їхня доля пілоту невідома. Про це Максим Кузьмінов розповів під час пресконференції у Києві, пише "Українська правда".

"Зі мною було два члени екіпажу. Зброї при собі у нас не було. Льотчики у нас літають без зброї. Ніхто не зміг мені чинити опору, тому що штурман – у нього немає навичок пілотування вертольота. Я хлопців заспокоював, я сказав, що все добре, що тут живуть хороші люди, все буде чудово. Але вони почали боятися, почали трошки агресивно поводитися і, виходить, вибігли з вертольота у бік кордону", — розповів він.

За словами Кузьмінова, що сталося з тими, хто був із ним у гелікоптері, він не знає. Лише за інформацією ЗМІ можна зробити припущення, що їх було ліквідовано.

Пілот також розповів, що того дня, приблизно о 16:30, виконав зліт з аеродрому Курськ до Харківської області – приблизно 20 км від кордону. Потім він пролітав у районі Шебекіно на малій висоті та в режимі радіомовчання. За безпосереднього перетину кордону по ньому почали вести вогонь.

"Хто його почав вести, я точно сказати не можу, але припускаю, що російська сторона. Я був поранений у ногу зі стрілецької зброї. Далі приблизно 20 км я відлетів, виконав посадку у вказаному місці", — підкреслив він.

До речі, зараз Кузьмінов розглядає можливість приєднатися до української авіації.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Максим Кузьмінов розповів про випадки нецільового використання у Росії техніки та військовослужбовців.